Δράμα
ο τόπος μας

Η Ιστορία

Η οινική ιστορία της Δράμας ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, γεγονός που επιβεβαιώνει η διαδεδομένη λατρεία του Θεού Διόνυσου σε αυτή. Στη κορυφή του Παγγαίου όρους βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Διονύσου, ενώ μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το οινοποιείο, στους πρόποδες του Μενοικίου όρους ανακαλύφθηκε ναός του Διονύσου που χρονολογείται γύρω στο 400 π.Χ.

Τον 20o αιώνα σημειώνεται μια προοδευτική ανάκαμψη στην ευρύτερη περιοχή, η οποία προσφέρει ιδανικό μικροκλίμα τόσο για Ελληνικές όσο και για διεθνείς ποικιλίες. Πολλά από τα οινοποιεία της περιοχής είναι επισκέψιμα και συμμετέχουν στην ετήσια εκδήλωση “Δραμοινογνωσία” που διοργανώνεται στο τέλος Μαΐου από την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας.

Η ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Δράμα αναγνωρίστηκε το 1995, και τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει μεταμορφώσει την περιοχή σε μία από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό, έχει κατατεθεί πρόταση για τη δημιουργία μίας ζώνης ΠΟΠ που αφορά τα περίφημα χαρμάνια της περιοχής, όπως είναι το Ασύρτικο με το Sauvignon Blanc.

Διαβάστε περισσότερα
drama middle image

Οι αμπελώνες

Οι αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη εκτείνονται στις περιοχές των Κοκκινογείων και Περιχώρας Δράμας, δύο περιοχές γνωστές για τα αμπελοτόπια τους από την αρχαιότητα. Το κλίμα είναι τυπικά μεσογειακό ηπειρωτικό και υπάρχει αισθητά έντονη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Οι συνεχείς ορεινοί άνεμοι που πνέουν, παρέχουν ιδανικές συνθήκες για τη μεγιστοποίηση του αρώματος και του φαινολικού δυναμικού των σταφυλιών, ενώ παράλληλα, περιορίζουν την ανάπτυξη ασθενειών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάδειξη των χαρακτηριστικών των ποικιλιών που συνδέονται με το μικροκλίμα της περιοχής μας, διατηρούνται ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και οι περισσότερες καλλιεργητικές φροντίδες λαμβάνουν χώρα χειρωνακτικά. Εφαρμόζουμε σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές, όπως η ελεγχόμενη άρδευση στα πρότυπα του RDI και η παρακολούθηση των απαραίτητων παραμέτρων με τη χρήση μετεωρολογικών σταθμών. Επιπρόσθετα, ακολουθούμε το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και οι επεμβάσεις, ιδίως οι φυτοπροστατευτικές, γίνονται πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας.

Διαβάστε περισσότερα
photo
Υψόμετρο 400 - 700 μ.
Έδαφος Λευκά ασβεστολιθικά, Κόκκινα αργιλλοπηλώδη
Έκθεση Νοτιοανατολική
Ποικιλίες Assyrtiko, Agiorgitiko, Sauvignon blanc, Chardonnay, Syrah & Tempranillo

Αμπελώνας
Περιχώρας

Οι αμπελώνες της Περιχώρας και του Άγιου Μηνά βρίσκονται στους πλαγιές του Μενοικίου όρους. Το υψόμετρο, η ηλιακή έκθεση και η σύσταση των εδαφών της περιοχής, δείχνουν πως τα σταφύλια αυτών των αμπελώνων έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παραγωγή σπουδαίων κρασιών.

Υψόμετρο 400 - 700 μ.
Έδαφος Λευκά ασβεστολιθικά, Κόκκινα αργιλλοπηλώδη
Έκθεση Νοτιοανατολική
Ποικιλίες Assyrtiko, Agiorgitiko, Sauvignon blanc, Chardonnay, Syrah & Tempranillo
photo
Υψόμετρο 180 μ.
Έδαφος Κόκκινα αργιλλοπηλώδη
Έκθεση Νοτιοδυτική
Ποικιλίες Assyrtiko, Sauvignon blanc, Chardonnay & Tempranillo

Αμπελώνας
ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΩΝ

Ο αμπελώνας των Κοκκινογείων (κόκκινη γη), με τα χαρακτηριστικά κόκκινα αργιλλοπηλώδη εδάφη, βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το οινοποιείο. Εδώ ξεκίνησαν όλα το 1998 όταν ο Χριστόφορος Παυλίδης φύτεψε τα πρώτα 20 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων για το κτήμα.

Υψόμετρο 180 μ.
Έδαφος Κόκκινα αργιλλοπηλώδη
Έκθεση Νοτιοδυτική
Ποικιλίες Assyrtiko, Sauvignon blanc, Chardonnay & Tempranillo