ΑΥΓ 20, 2023

Νυχτερινός Τρύγος στο Κτήμα Παυλίδη

Λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, τα ρολόγια έδειχναν 10 μ.μ. και οι τρυγητές του Κτήματος Παυλίδη βρίσκονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος με μοναδικό σκοπό να τρυγήσουν τα ώριμα, για την εποχή, σταφύλια! Τα σταφύλια της λευκής ποικιλίας Sauvignon blanc είναι αυτά που έφτασαν πρώτα στο βέλτιστο επίπεδο ωριμότητας και έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη του τρύγου για το 2023! Σύμφωνα με τον Γεωπόνο και Διευθυντή Αμπελώνων του κτήματος, Ιωάννη Χρόνη, ο φετινός τρυγητός είναι όψιμος περίπου μία εβδομάδα και η ποσότητα των σταφυλιών μειωμένη κατά 10-15% σε σχέση με τον τρύγο του 2022. Οι αξιοσημείωτες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας στους αμπελώνες και η συγκομιδή των σταφυλιών κατά τις βραδινές ώρες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας των σταφυλιών σε υψηλά επίπεδα! 

Το Κτήμα Παυλίδη ξεκίνησε την πρακτική του νυχτερινού τρύγου το 2005. Όλες οι ποικιλίες των ιδιόκτητων αμπελώνων, που βρίσκονται στα Κοκκινόγεια και την Περιχώρα Δράμας, τρυγούνται τις βραδινές ώρες. Η επιλογή της περιοχής που φυτεύτηκαν οι αμπελώνες οφείλεται στη γεωγραφική της διαμόρφωση, όπου περιβάλλονται από τρεις μεγάλους ορεινούς όγκους, το Φαλακρό, το Μενοίκιο και Παγγαίο όρος. Οι δροσεροί άνεμοι που έρχονται από τον βορρά λειτουργούν ευεργετικά διότι μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας, άρα και τις πιθανές ασθένειες στον αμπελώνα, ενώ παράλληλα τα σταφύλια διατηρούν τις φυσικές τους οξύτητες και τα αρώματα τους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, μέχρι και 15°C. Οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας στον τρύγο φαντάζουν ιδανικές για τα σταφύλια και τους τρυγητές.

Η μεταφορά των σταφυλιών προς το οινοποιείο γίνεται με τη χρήση φορτηγού ψυγείου. Τα τελάρα θα παραμείνουν σε ειδικά ψυγεία στον χώρο της παραγωγής για περίπου 8 ώρες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των σταφυλιών, τα οποία θα περάσουν από διπλή τράπεζα διαλογής τις πρωινές ώρες. Το εξειδικευμένο προσωπικό του κτήματος υπό την έμπειρη καθοδήγηση του Οινολόγου και Διευθυντή Παραγωγής, Θανάση Εξάρχου, θα διαλέξει τα κατάλληλα σταφύλια χέρι-χέρι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες της οινοποίησης.